به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی ، علی اسماعیلی با اعلام این خبر گفت: تعداد 1571 چاه غیر مجاز در حین حفر در استان شناسایی شده است که از این تعداد 314 حلقه چاه سال گذشته شناسایی و متولیان بازداشت شده اند و 636دستگاه اداوت حفاری توقیف شده است.
وی افزود : در حالت کلی تا کنون تعداد 5286حلقه چاه در سطح استان مسدود شده که از این تعداد 1410حلقه چاه سال گذشته مسدود گردیده است که باید گفت این رقم در سطح کشور قابل توجه است .
اسماعیلی تعداد چاه های غیر مجاز پلمپ شده را نیز 265 حلقه چاه اعلام کرد و گفت : به چاه های پلمپ شده فعلا اجازه برداشت داده نمی شود تا حکم قطعی آن صادر گردد. در کنار این چاه ها ، در سال گذشته 329 حلقه چاه کشاورزی که اضافه برداشت نموده اند نیز پلمپ و برق آنها قطع شده است.
مدیر پروژه اکیپ های گشت و کنتر ل در ادامه مقابله با موتور پمپ های غیر مجاز را یکی دیگر از وظایف گشت های کنترل و نظارت اعلام کرد و افزود : طی سال گذشته 183 حلقه موتور پمپ که به صورت غیر مجاز در حاشیه رودخانه ها اقدام به برداشت کرده بودند جمع آوری شده است که این رقم تا پایان مرداد ماه سال 95 به 361 موتور پمپ افزایش یافته است.
وی در خصوص اهمیت سفره های آب زیرزمینی اظهار داشت : آب های زیرزمینی یک منبع استراتژیک است که حراست از آن در کشور ما جزو وظایف حاکمیتی وزارت نیرو است . باید گفت حفاظت و نظارت مداوم بر برداشت از سفره های آب زیرزمینی ضرورتی است انکار ناپذیر، که این کار به اکیپ های گشت و کنترل محول شده است و اگر این نظارت ها صورت نگیرد در آینده با بحران های جبران ناپذیر مواجه می شویم.
بنا به گفته اسماعیلی ، افزایش جمعیت ، خشکسالی و توسعه کشاورزی طی سال های اخیر باعث برداشت های بی رویه از سفره های آب زیرزمینی شده به گونه ای که حجم آب سفره های زیرزمینی با کاهش محسوس مواجه بوده است .اگر وضعیت به همین روال ادامه داشته باشد در آینده خسارات جبران ناپذیری به سفره های آب زیرزمینی وارد می شود.
اسماعیلی در ادامه در خصوص روند آغاز به فعالیت اکیپ های گشت و کنترل اضافه کرد : در سال 84 در جهت حفظ سفره های آب زیرزمینی طرح تعادل بخشی مطرح گردید. همزمان با اجرای این طرح در استان آذربایجان شرقی نیز مانند بقیه پروژه های تعادل بخشی اکیپ های گشت و بازرسی شروع به کار و فعالیت نمود. همچنین در پانزدهمین نشست شورای عالی آب ادامه فعالیت این پروژه تصویب و مورد تاکید قرار گرفته است.
وی با اشاره به استقرار گشت های کنترل و نظارت در تمامی شهرستان های استان خاطر نشان کرد: از سال 84 همزمان با آغاز به کار این پروژه هر سال 20 اکیپ در شهرستان ها استقرار یافته و با حمایت و پشتیبانی ستاد احیای دریاچه ارومیه تعداد اکیپ ها از سال 93 به 48 اکیپ افزایش یافته است .
بنا به گفته مدیر پروژه اکیپ های گشت و کنتر ل ،حداقل یک اکیپ و حداکثر چهار اکیپ در شهرستان ها فعالند که کارشناسان حقوقی ، ماموران ماده 30 و کارشناسان حفاظت و بهره داری آنها را پشتیبانی می کنند .
وی با تبیین اهداف واحد گشت وکنترل تصریح کرد : حضور دائمی اکیپ های گشت و کنترل در دشت ها ، تالاب ها ، مسیل ها و رودخانه ها به منظور حفظ و حراست کمی و کیفی منابع و تاسیسات آب ، به روز نگهداری اطلاعات و منابع آب زیرزمینی ، افزایش اطلاعات عمومی افراد به ویژه کشاورزان در بخش اهمیت منابع آبی و نحوه استفاده بهینه از آب های زیرزمینی جزو مهم ترین اهداف واحدهای گشت و کنترل است.
اسماعیلی ادامه داد : واحد های گشت و کنترل علاوه بر این که با تخلفات برخورد می کنند در خصوص اهمیت آب های زیرزمینی از طریق بروشور و صحبت های چهره به چهره در جهت اطلاع رسانی نیز فعالیت می کنند .