عنوان روز پنجم هفته صرفه جویی در مصرف آب:
به سراغ هر دورانی از تاریخ بشری برویم، رد پای رودخانه های بزرگ را در کنار شهرهای تمدن ساز- که حضور رود را در حیات و توسعه خود غنیمت شمرده اند- درخواهیم یافت. بشر از دیرباز به اهمیت آب در حفظ بقا ، سلامت و به تدریج بهداشت خود پی برده و با وقوف به این اهمیت، قوانینی برای حفاظت از این ثروت بی بدیل وضع کرده و گاه حتی دست به پرستش آن زده است.
حضور ضروری آب در مناسک دینی نیز نشان از تقدس این ماده حیاتی و قدرت تطهیرکنندگی آن به عنوان مظهر پاکی دارد. پیوند دیرینه آب با هر آنچه به حیات انسان وابسته است از جمله ساخت و ساز ، بهداشت، مناسک، فرهنگ و تمدن لزوم همراهی دیرینه آن را با حیات بشری روشن تر می نمایاند.
در این میان آموزه های دینی همچون آفتابی عالم آرا، به وضوح و روشنی از اهمیت آب سخن گفته اند، از جمله این آموزه ها می توان به اعتقاد یهودیان به این که آب ماده اولیه خلقت بوده و اعتقاد ارامنه به این که آب مظهر پاکی است،اهمیت آب در غسل تعمید مسیحیان، ستایش آب در میان زرتشتیان و جشن آبانگاه آنان در روز دهم آبان (آبان روز) و خواندن سرودهای دینی و نیایش ایرانیان قدیم در کنار چشمه و آب و سپاس خدا برای این نعمت بزرگ و اهمیت آن در دین اسلام برای تطهیر و به جای آوردن مناسک دینی اشاره کرد.
اما از آن جایی که در هر دین و آئینی رسالت و وظیفه متقابلی در مقابل آفریده ها و نعمات الهی بر عهده پیروان آن دین گذارده شده ، در دین مبین اسلام نیز با تأکید بر اهمیت آب به عنوان مایه حیات و منشاء پیدایش همه موجودات زنده، پایداری و زندگی زمین به مدد آب، اهمیت اندیشیدن درباره آب و شکر این نعمت و به قطره های آب به عنوان قطرات حیات بخش و برکت نازل شده اشاره شده و منقول است اولین چیزی که خداوند بندگان را به خاطر آن زیر سئوال می برد ، به او می گوید: آیا من از آب سرد و گوارا سیرابت نکردم؟
گذشته از اهمیتی که همواره در ادیان مخنلف به آب داده شده، صرفه جویی در مصرف و پرهیز از اسراف این نعمت الهی بسیار مورد تأکید واقع شده است:«بخورید و بیاشامید ولی اسراف نکنید، خدا اسراف کنندگان را دوست ندارد»(سوره اعراف ، آیه 31) . امام صادق (ع) نیز می فرمایند: «کمترین اسراف دور ریختن اضافی آب ظرفی است که نوشیده اید».با این اوصاف می توان میزان اسرافی را که هنگام شست و شو و استحمام به خاطر جریان مداوم و باز آب رخ می دهد متصور شد و به عمق فاجعه پی برد!
از دیگر وظایف مهم انسانها در قبال آب ، حفاظت کیفی و خودداری از آلوده کردن آن است که می توان به روایت منقول از امام صادق اشاره نمود که آن حضرت مؤمنان را از بول کردن در آب نهی نموده و دلیل این نهی را وجود موجودات زنده در آب دانسته اند.
حضرت امام (ره) ، مقام معظم رهبری (دام ظله) و نیز مراجع عظام تقلید با سخنان و روشهای علمی در مصرف آب و همچنین در فتاوی ارزشمند و کم نظیر خود بر اهمیت مصرف درست آب و پرهیز و ممانعت از آلودگی آن تأکید فرموده و آلوده سازی آب شرب را موجب غضب و عذاب الهی و حتی در مواردی مستوجب مجازات های قانونی و شرعی دانسته اند.
امید که با تأسی به سیره اولیای دین و توجه به آیات الهی، به وظیفه شرعی خود در قبال آب عمل کنیم.