به گزارش روابط عمومی، موسی خلیل اللهی در جلسه شورای حفاظت از اراضی ملی و منابع طبیعی استان، یادآور شد: با توجه به برداشتهای زیاده از حد آب از سفره های زیرزمینی، در سال های اخیر مساله فروشست زمین به یکی از چالش های مهم استان تبدیل شده و در صورت بیتوجهی میتواند منجر به بحران خاک و زمین منطقه شود.
وی بر تدوین برنامه عملیاتی از سوی شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی در جهت حل موضوع فرونشست زمین تاکید و اظهار کرد: این موضوع مهم زیست محیطی در برخی دشتهای استان از جمله مرند، صوفیان، شبستر، مهربان و دوزدوزان بسیار سریع تر در حال اتفاق است که با اجرای دقیق طرح احیا و تعادل بخشی آبهای زیرزمینی شدت آن را کاهش داد.
خلیل اللهی بر لزوم توقف اضافه برداشت آب از چاه های مجاز و تغییر الگوی کشت تاکید کرد و افزود: مجموعه دادگستری کل آذربایجان شرقی با هر گونه حفر چاههای غیرمجاز آب و برداشتهای اضافی به شدت برخورد میکند.
وی تامین آب شرب و کشاورزی را از چالش های اساسی کشور در تمام استانها دانست و بر اجرای دقیق قانون توزیع عادلانه آب و نیز جلوگیری از حفر چاههای غیرمجاز و مسدودسازی چاههای غیرمجاز تاکید کرد.
خلیل اللهی فرهنگسازی در راستای رفع ناترازی ذخایر آب را ضرورت اجتناب ناپذیر کشور بیان و اضافه کرد: کشاورزان به کشت سنتی محصولات باغی عادت کرده اند، اما با تغییر ذهنیّت می توان الگوی کشت را تغییر داد که در این خصوص فرهنگ سازی بسیار تاثیرگذار است.
وی با اشاره به اینکه بنابر نظر صاحب نظران و کارشناسان میتوان کشت غرقابی با آبیاری قطرهای و کشت زعفران و پسته در مناطقی که در معرض فرونشست هستند، تغییر داد، گفت: عمده کار تغییر الگوی کشت با کمک دهیاران میسر است.
رییس کل دادگستری آذربایجان شرقی فرهنگسازی در خصوص اخذ سند رسمی برای اراضی کشاورزی استان توسط کشاورزان را موفق ارزیابی کرد و از مسئولان مربوطه خواست تا قبل از شروع فصل آبیاری، طرح اصلاح میزان برداشت آب از چاه های مجاز در مناطقی که با فرونشست زمین مواجه است را تهیه کنند.
طبق گزارشهای آب منطقه ای آذربایجان شرقی، شهرستان مرند با ۱۸.۹ سانتیمتر فرونشست در سال، بالاترین میزان را در استان به خود اختصاص داده است و این میزان از فرونشست نشاندهنده وضعیت بحرانی منابع آبی در این منطقه است.
شهرستان ایلخچی با ۱۲.۲ سانتیمتر و شبستر با ۱۰.۸ سانتیمتر در جایگاههای دوم و سوم از نظر فرونشست زمین قرار دارند.
سایر مناطق استان نیز با درجات مختلفی از فرونشست روبرو بوده که برای مثال، ورزقان با ۷.۱ سانتیمتر، آذرشهر با ۶.۸ سانتیمتر و تسوج با ۶.۶ سانتیمتر با مشکل فرونشست زمین مواجه است.