|  رنگ  |  + 0 -  | 
ADA
بستن این پنجره
راهنما

این سایت مطابق با استاندارهای ADA برای نابینایان مناسب‌سازی شده و سازگاری این استاندارد در بخش‌های مختلف لحاظ گردیده است.
بستن این پنجره

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان شرقی خبر داد:

اجرای طرح پایلوت ;تعادل بخشی آب‌های زیرزمینی; در دشت مرند

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان شرقی از اجرای طرح پایلوت تعادل بخشی آب‌های زیرزمینی در دشت مرند خبر داد و گفت: در صدد استقرار تفکر مدیریت منابع آبی هستیم و یکی از چالش‌های اساسی در این راستا تامین به موقع منبع مالی است.

به گزارش آب منطقه‌ای آذربایجان شرقی، «یوسف غفارزاده» با اعلام این خبر اظهار کرد: موضوع تامین منابع آبی و مدیریت منابع و مصارف آب در شرایط کنونی کشور به لحاظ تغییرات اقلیمی و افزایش نیازهای روزافزون مصرف در بخش کشاورزی، صنعت، شرب و بهداشت چالش‌های بسیار عدیده‌ای را پیش رو قرار داده است.
وی خاطرنشان کرد: اگر به صورت مهندسی اجتماعی و مبتنی بر خرد جمعی و عقلانیت، مدیریت منابع را اصلاح نکنیم در مقابل این چالش‌های بخش آب با شکست مواجه خواهیم شد. وی در خصوص تنها راه ممکن برای عبور از این چالش‌ها، تشریح کرد: بنا به فرمایش مقام معظم رهبری ناچار هستیم که به نقش آفرینی مردم و جوامع محلی توجه جدی داشته و آن‌ها را کاربری و راهبردی کنیم که این مهم در دستورکار مسئولان امر قرار گرفته است.
مدیرعامل آب منطقه‌ای آذربایجان شرقی با بیان این‌که رویکرد مدیریت منابع و مصارف در بخش آب‌، مبتنی بر نقش آفرینی مردمی و ذی نفعلان تعریف شده است، اظهار کرد: اقداماتی که در راستای مدیریت آب انجام می‌گیرد تماما در راستای منویات مقام معظم رهبری و سیاست‌های منطقی وزیر نیرو تعریف شده و به جلو می‌رود.
وی تاکید کرد: زیرمجموعه این تفکرات نیز یک بحث تعادل بخشی به منابع آب‌های زیرزمینی است که چند زیرپروژه از جمله مقابله با چاه‌های غیرمجاز، حساس سازی جوامع محلی و جلب مشارکت مردمی ذی نفعلان برای آن تعریف شده است.
وی افزود: در عین حال با تشکیل تعاونی‌های آب‌بران، انبوهی از مردم سازماندهی شده و به عنوان اعضای تعاونی‌ها، مدیریت، نگهداری و بهره برداری از این سازه‌های آبی با هماهنگی ادارات محلی به مردم و تعاونی انتقال می‌یابد.

«فرهاد پاک‌نیا» مشاور شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان شرقی و مدیر دفتر مشارکت‌های مردمی در این زمینه نیز افزود: در بخش تعاونی‌های مربوط به آب‌های سطحی مرند می‌توان به تعاونی آب‌‌بران پایاب سد زنوز یا سد بناب مرند که شاید نزدیک به یک دهه این مسئولیت را برعهده دارند اشاره کرد که تجربیات ارزشمندی نیز از این طریق به دست آمده است.
وی با بیان این‌که اساسی ترین و فناوری ترین بخش‌ها، مدیریت منابع و مصارف آب‌های زیرزمینی است که این امر در قالب بحث تعادل بخشی انجام می‌گیرد، ادامه داد: پیشرفت‌های چشم گیری در این راستا به دست آمده ولی هنوز جا برای کار دارد چون نیاز به مصرف به صورت روزافزون به وجود می‌آید و انسجام اقدامات مدیریت منابع آب به دلیل افزایش دمای زمین و تغییرات اقلیمی بیش از پیش ملموس‌تر می‌شود.وی گفت: ادارات ذی مدخل از جمله جهادکشاورزی، فرمانداری، استانداری، تعاونی روستایی و .... در قالب کمیته انسجام بخشی و راهبری سازماندهی شده و جلسات مستمر و معقول و منطقی تشکیل یافته و با حضور نمایندگان تعاونی‌ها تصمیم گیری انجام می‌گیرد و مصرف کنندگان و مدیران ذی نفع به تبادل نظر می‌رسند.
پاک نیا با بیان این‌که اعضای تعاونی‌ها آموزش می‌بینند، افزود: اکنون تصمیم‌سازی در پایین انجام و به بالا رفته و تایید می‌شود و سپس به پایین بازمی‌گردد. در تصمیم سازی و تصمیم گیری، ذی نفعلان و کشاورزان نقش آفرین هستند و نتیجه آن این است که همدلی  و هم افزایی ارتقا یافته و از بابت مدیریت آب تاثیر بالایی داشته است.
وی خاطرنشان کرد: خود مردم در بحث الگوی کشت آگاهانه عمل کرده و درک می‌کنند که به جز خود آن‌ها کسی نمی‌تواند جدیریت خوبی در تامین منابع آبی داشته باشد و باید همدلی و هم افزایی بین آن‌ها افزایش یابد.
وی با بیان این‌که در مراحل کشت، داشت و برداشت در کنار کشاورزان هستیم، افزود: از دستاوردهای تعاونی‌های آب بران و مدیریت مشارکت منابع آب که مدیریت شرکت آب منطقه‌ای به آن اعتقاد دارد این است که بهره برداران در تصمیم سازی نقش آفرینی کنند.
مشاور شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان شرقی و مدیر دفتر مشارکت‌های مردمی گفت: دشت مرند چهار سال است که به این روش کار می‌کند و این دشت به عنوان دشت پایلوت تعادل بخشی انتخاب شده است. رویکرد در دشت مرند، کشت با نیاز آبی کمتر است. قبلا نوعی رقابت منفی وجود داشت و هر کسی هر چیزی که دوست داشت را می‌کاشت اما با آگاه سازی الگوی کشت را تغییر دادند و هیات امنا و تعاونی‌ها تشکیل یافت و کارگاه‌های آموزشی و ترویجی در روستاها برگزار می‌شود.وی خاطرنشان کرد: خود جمعیت روستایی هم اجازه نمی‌دهند که چاه‌های غیرمجاز حفر شوند و سعی می‌کنند که مصرف آب خود را کنترل کنند. این امر در سایه ساختار اجتماعی ایجاد شده در جامعه است.
وی با بیان این‌که پیشنهاد می‌شود با انتقال پاره‌ای از مسئولیت‌ها تفویض اختیارات در اجرای طرح تعادل بخشی انجام بگیرد، ادامه داد: آبخوان دشت مرند زمانی از جمله بهترین دشت‌های شمالغرب کشور بود اما به دلیل مصرف بی رویه و ناهمگون که توسط برخی کشاورزان ناآگاه به وضعیت منابع آبی، برداشت بی رویه از آب زیرزمینی انجام می‌گرفت، این دشت را با افت سفره مواجه کردند و اکنون یکی از نگرانی‌های ما دشت مرند است.

پاک نیا گفت: اگر وضعیت این دشت مدیریت نشود و مردم کنار هم نباشند و مدیریت یکپارچه انجام نگیرد، در بخش توسعه پایدار کشاوزی با مشکل جدی مواجه می‌شویم.
 

کد خبر: 2461
  تاریخ خبر : 21 آذر 1401
  آخرین به‌روزرسانی : 21 آذر 1401
 کاربر روابط عمومی
 950
سایتـــ های مرتبطـ

آمار بازدیدکنندگان

  • کاربران آنلاین : 234
  • بیشترین بازدید همزمان : 353
  • بازدید امروز : 18,304
  • بازدید دیروز :
  • کل بازدید : 11,178,657
  • آخرین به روزرسانی : 7 آذر 1403 08:15:14
  • شناسه IP شما : 52.14.110.171

راه‌های تماس با ما

  • آدرس : تبریز ـ بلوار ۲۹ بهمن ـ شرکت آب منطقه اى آذربایجان شرقى
  • کدپستی : ۵۱۵۶۹۱۷۷۳۷
  • تلفن : 041۳۳۳۸۲۱۱۱-19
  • فاکس : 041۳۳۳۰۸۴۱۲
  • پست الکترونیکی : Pubrel[at]azarwater.ir
  • پیامک : ۳۰۰۰۱۲۲۲۲۲
  • تلفن گویا : 041۳۳۳۸۲۰۰۰