در هفته نهم پویش #هرهفته_الف_ب_ایران با حضور وزیر نیرو؛
به گزارش روابط عمومی آب منطقه ای آذربایجان شرقی، وزیر نیرو در این مراسم با اشاره به اینکه سد خداآفرین تا بیش از 30 برابر حجم خود قدرت تنظیم آب دارد و سازه فوق العاده ارزنده ای است، افزود: سد گردیان و بیش از 3000 هکتار از شبکه های اصلی آن نیز آبگیری و بهره برداری می شود که از قبل این طرح ها، از تامین حقابه های قانونی از رود ارس و ایجاد اشتغال مستقیم و غیرمستقیم، نقش قابل ملاحظه ای در رونق، آبادانی، رفاه و آسایش و امنیت خاطر هموطنان ما در این بخش از کشور ایفا خواهد شد.
دکتر اردکانیان افزود: از تعداد 56 سد مرزی در 12 استان واقع در حوضه های آبریز مشترک با کشورهای همسایه کشور که به غیر از سد ارس، بقیه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی طراحی، ساخت و بهره برداری شده، 26 سد در دولت تدبیر و امید در 8 سال اخیر اجرا و بهره برداری شده است.
وی اطلاع داد: در این دولت هر 50 روز یک سد مخزنی در مدار بهره برداری قرار گرفته و هر دو ماه یک تصفیه خانه آب و هر یک ماه یک تصفیه خانه فاضلاب به ثمررسیده است.
وزیر نیرو ضمن قدردانی از مدیرعامل آب منطقه ای آذربایجان شرقی و کارکنان این شرکت در به ثمر رسیدن طرح های آبی، اظهار امیدواری نمود سایر طرح ها و برنامه های در دست اجرا نیر به موقع به بهره برداری برسد و با اشاره به اعتبارات مورد نیاز برای تکمیل و بهره برداری از سدهای شهیدمدنی و شهریار و پیغام چای، از انجام مکاتبات و پیگیری امور توسط معاونت آب و آبفا در این خصوص خبر داد.
وی با اشاره به اینکه علاوه بر هفته نهم پویش در استان آذربایجان شرقی، مراسم پنجاهمین سالگرد بهره برداری موفق و مشترک از سد ارس هم با حضور وزیر انرژی جمهوری آذربایجان برگزار می شود، افزود: طرح های مرزی در همه جای دنیا اهمیت خاصی دارند، و به لحاظ دارا بودن طرح های مرزی آب، اگر نگوییم کشور ما موقعیت منحصر بفردی دارد، یکی از کشورهای کم نظیر از حیث تنوع جبهه ها و عرصه های مربوط به آب های مرزی است.
وزیر نیرو همچنین گفت:آذربایجان شرقی یکی از 12 استان مرزی ماست که مسائل آب های مرزی دارد و طرح های ارزنده ای در آن اجرا شده است. این افتخار بزرگی است که در منطقه ای از دنیا که شهرت آن بر سر کمبود آب و وجود زمینه ها برای تنازع بر سر کمبود آب هست، چنین سابقه و تاریخی وجود دارد که یک سد مرزی مشترک ساخته شده و 50 سال است که دو کشور از آن به صورت موفق استفاده می کنند.
مدیرعامل آب منطقه ای آذربایجان شرقی نیز در این مراسم اظهار داشت: برای آبگیری دو سد قیزقلعه سی و گردیان در شهرستان خداآفرین و جلفا و بهره برداری شبکه پایاب یکانات و مرند به مساحت 3360 هکتار، هزینه ای بالغ بر 940 میلیارد تومان انجام گرفته است.
مهندس یوسف غفارزاده افزود: با آبگیری این دو سد تعداد سدهای بزرگ استان به 16 مورد می رسد که چهار سد در سه سال اخیر به ثمر رسیده است.
وی گفت: سد قیزقلعه سی سد و پروژه مهمی از طرح خداآفرین است که با حجم 62 میلیون متر مکعب وظرفیت تنظیمی دو میلیارد مترمکعبی به ارتفاع 37 متر و طول تاج 834 متر بر روی رودخانه ارس احداث و دو نیروگاه 40 مگاواتی در طرفین سد تعبیه شده است.
مدیرعامل آب منطقه ای استان اظهار داشت: با آبگیری سد و تکمیل کانال پایاب ،که 97 درصد پیشرفت فیزیکی دارد، 74 هزار هکتار از اراضی تراس بالای دو استان آذربایجان شرقی و اردبیل را سیراب کنیم.
مهندس زینال عربلویی، نماینده مجری طرح بهره برداری از ارس نیز درخصوص سد گردیان افزود: طرح توسعه بهره برداری ارس یکی از طرح های عظیم ملی بوده که سد گردیان و شبکه یکانات 3360 هکتاری یکی از پروژه های آن است و از ویژگی های آن، ذخیره نوسانات مصرف آب در ماه های مختلف سال و ذخیره آب در فصول غیرزراعی در سد برای استفاده در فصول زراعی اشاره کرد.
در این مراسم استاندار آذربایجان شرقی نیز با اشاره به افتتاح سد حاجیلرچای در سال 98 و سد کلقان در سال 99 با حضور وزیر نیرو و آغاز آبگیری از 2 سد قیزقلعه سی و گردیان در هفته نهم پویش #هرهفته_الف_ب_ایران، از مجموعه عوامل اجرایی بویژه مدیرعامل آب منطقه ای آذربایجان شرقی در عینیت یافتن پروژه های مهم آبی قدردانی کرد.