به گزارش روابط عمومی آب منطقه ای آذربایجان شرقی، مهندس یوسف غفارزاده تعداد سیل های رخ داده در طول 20 سال اخیر را 357 سیل عنوان نمود که 91 درصدشان با دبی کمتر از 25 ساله و تنها 9 درصدشان دارای دبی بالای 25 ساله بودند که حاکی از تأثیر بیشتر عوامل انسانی بر بروز سیل است تا دبی رودخانه ها.
وی با اشاره به اهمیت لایروبی و بازگشایی مسیل رودخانه ها، طول مسیل بازگشایی شده از محل سد شهید مدنی تا دریاچه ارومیه را 81 کیلومتر عنوان نمود و اظهار داشت: احداث کانال های مکانیزه خاکی در این مسیل، همراه با اجرای عملیات بازگشایی، موجب دو برابر شدن آورد این رودخانه به دریاچه ارومیه شده است.
مدیرعامل آب منطقه ای استان در خصوص رودخانه بزرگ ارس نیز گفت: از 120 کیلومتر طول نیازمند به ساماندهی رود ارس، میزان 93 کیلومتر اولویت بندی و 59 کیلومتر ساماندهی شده است که همین عملیات موجب بازگشت 1200 هکتار از اراضی ایران که در بستر رودخانه غرق شده بود به خاک میهنمان شده است.
وی در خصوص نقش سدها در مدیریت سیلابها عنوان کرد:سیلابی در سال 96 در رودخانه قلعه چای با دبی 123 مترمکعب در ثانیه افتاد که 2 میلیون متر مکعب بیش از دبی 500 ساله بود که وجود سد قلعه چای ضمن مهار سیلاب و جلوگیری از خسارات جدی، موجب آبگیری این سد و ذخیره 13 میلیون متر مکعب آب گردید.
لازم به ذکر است نظیر این اتفاق در همان سال در سد علویان با سیلی با دبی 190 متر مکعب بر ثانیه، با دبی 500 ساله 166 متر مکعبی رخ داد که موجب ذخیره 16 میلیون متر مکعب آب در سد علویان شد. رقم ذخیره آبی ناشی از مهار سیلاب برای سدهای سهند برابر 15 میلیون مترمکعب ، سد کلقان 10 میلیون متر مکعب و سد اهر 7 میلیون متر مکعب بوده است.